Ilmailumuseoyhdistys palkitsi ansioituneita

13.04.2014

Ilmailumuseoyhdistys ry palkitsi ansioituneita henkilöitä lauantaina 12.4.2014 vuosikokouksensa yhteydessä. Palkitut ja palkitsemisperusteet olivat seuraavat:

KUNNIAPUHEENJOHTAJA N:O 1 - BEN I. BJÖRKQVIST

imy_vk_2014_c_bjorkqvist_2014-04-12.jpg

Kunniapuheenjohtajaksi kutsuttu Ben I. Björkqvist puheenjohtaja Janne Salosen ja varapuheenjohtaja Raimo Korven välissä.

Ben on ollut aktiivisena ja kantavana voimana Ilmailumuseoyhdistyksen toiminnassa jo 1980 luvulta lähtien toimien lähes yhtäjaksoisesti hallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana tai puheenjohtajana aina 2010 vuoden loppuun saakka. 

Lähes 30 vuotta kestänyt ura pitää sisällään erilaisia tehtäviä yhdistyksen kasvun mukana Suomen Ilmailumuseon perustajasta aina nykypäivän aktiivisen yhdistystoiminnan kehittämiseen.

Benin aloitteesta on Suomen Ilmailumuseolle perustettu mm. ilmailukirjallisuuspäivä, joka on vakiinnuttanut asemansa museon yhtenä keskeisenä tapahtumana. Ben tulikin aikanaan mukaan nimenomaan ilmailukirjallisuuden historian tallennusta ja tutkimusta kehittämään ja toimi kirjallisuustoimikunnan tehtävissä aina 2000 luvulle saakka. Erilaisia käännöstöitä Ruotsiksi ja Englanniksi Ben on tehnyt ja tekee edelleen mm. julkaisutoimintaan sekä yhdistyshallinnon käyttöön. 

Ben on ollut luomassa sitä pohjaa, jolta nykyisen yhdistyshallinnon on luontevaa tämän päivän yhdistystoimintaa johtaa. Ben tunnetaan arvostettuna ja luotettavana henkilönä myös museotoiminnan ulkopuolella ja hän onkin ollut aktiivinen toimija kehitettäessä nykyisiä suhteita kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviin yhteistyökumppaneihin.

Kunniapuheenjohtajan arvonimi on uusi arvonimi Ilmailumuseoyhdistyksessä.

KUNNIAJÄSEN N:O 16 - KAI R. LEHTONEN

Fil. tri Kai R. Lehtonen on ilmailukirjailija, kääntäjä ja ilmailun tutkija, joka on aktiivisesti toiminut mm. Malmin lentokentän historian taltioinnin, harrastaja lentovalokuvauksen ja ilmailujournalismin tunnettavuuden edistämiseksi.

Kai Lehtonen on toiminut urallaan mm. historian ja yhteiskuntaopin opettajana, vapaana oppikirjantekijänä, toimittajana BBC:n suomenkielisellä osastolla, Yleisradion kouluradion toimituspäällikkönä ja asiaohjelmien toimittajana.

Hänen Ilmailunharrastuksensa ja kiinnostuksensa alkoi lennokkipoikana, jatkui A2 lentolupakirjakurssilla Malmilla ja toi hänet yhdeksi maamme merkittävimmistä ilmailuvalokuvauksen harrastajista yli 30 -vuotisella harrastajaurallaan mm Helsingin taivaalla. 

Valokuvausharrastus, joka poiki lentoharrastuksen kautta ilmakuvausharrastuksen, on mahdollistanut osaltaan Helsingin kehityksen seurannan ja tutkimuksen kuvin yli 30 vuoden ajalta.

Filmille ja hänen kameransa kennolle ovat tarttuneet vaihe vaiheelta mm. Helsingin suurten rakennuskohteiden kuten Temppelikallion kirkon, Finlandia-talon, Vanhan Pasilan ja Mannerheimintien hotellien rakentaminen ja tähän päiviin saakka jatkunut rakennetunympäristön muutoksen dokumentointi.

Muuna toimintana hän on mm. yhdessä Raimo Seppäsen kanssa toteuttanut äänikuultokuvasarja Lentosuunnistus VFR -navigointiopetusta varten. Tämän lisäksi hän on kirjoittanut useita ilmailuaiheisia kirjoja ja muita julkaisuja, osa nuorisolle tarkoitettu seikkailukirjoja.

Eläkevuosinaan, lentoharrastuksen jäätyä, Kai siirtyi simulaattorilentämiseen, jonka sivutuotteena on syntynyt koko joukko videoita ja mallinnuksia merkittävimpien ilmailutapahtumien ja ilmailutaisteluiden historiasta, niin suomessa kuin ulkomailla.

Näitä voi katsoa myös Youtube-palvelussa internetissä.

KUNNIAJÄSEN N:O 17 - HANNU VALTONEN

imy_vk_2014_b_kari_poutasuo_ja_hannu_valtonen_2014-04-12.jpg

Pronssisen ansiomerkin saanut Kari Poutasuo ja kunniajäseneksi kutsuttu Hannu Valtonen.

Lentäjä, tutkija ja museonjohtaja, evl evp, FT Hannu Valtonen on tehnyt merkittävän uran ensin hävittäjälentäjänä mm. Karjalan Lennostossa MiG-21F -koneilla ja sen jälkeen museonjohtajana ja tutkijana Keski-Suomen Ilmailumuseossa. Jälkimmäisen uransa aikana, hän oli rakentamassa sitä perustusta, jota nykyiset ilmailuhistorian tutkijat voivat päivittäisessä työssään käyttää.

Hannu Valtonen on tutkijana ollut hyvin tuottelias ja hänen tutkimustuloksiaan onkin julkaistu useana kirjana Keski-Suomen Ilmailumuseon julkaisusarjassa. Laajassa saksankielisen ilmailukirjallisuuden käännöstyössään, hänen tutkijan otteensa näkyy kääntäjän kommenteissa, jotka perustuvat arkistotutkimuksiin. Väitöskirjansa Hannu Valtonen teki Messerschmitt Bf 109 -hävittäjästä. 

Hannu Valtonen on ollut myös kehittämässä lentokoneiden ammattimaista konservointia ja restaurointia. Konservoinnin ja restauroinnin johto- ja asiantuntijatehtävissä hän on toiminut vielä museonjohtajan tehtävistä eläkkeelle jäätyään.

Hannu Valtonen on toiminnallaan edesauttanut myös harrastajien mahdollisuuksia tulla museotoiminnan ammattilaiseksi. Omalla esimerkillään hän on raivannut sitä polkua, joka on tuonut ammattimaisen toiminnan harrastajien ulottuville. Hän on avannut ovia museoalan, harrastajien ja suuren yleisön välille ja ollut luomassa niitä perusteita, joiden varaan tämän päivän ilmailumuseotoimintaa rakennetaan. 

PRONSSINEN ANSIOMERKKI N:O 7 - HANNU SEPPÄLÄ

Hannu Seppälä on aktiivinen Tiistaikerholainen, joka on erikoistunut kerhon kirjurin tehtäviin.

Myös entisöintitoiminnassa hän on hyvin aktiivinen ja taitava, kyeten oma-aloitteisesti vaativiinkin puu- ja metallitöihin.

Hannun luotettavuus ja ahkeruus tuovat osaltaan varmuutta Tiistaikerhon päivittäiseen tekemiseen ja mahdollistavat osaltaan vaativienkin entisöinti- ja konservointikohteiden valmistumisen suunnitellusti ja aikataulussa. 

PRONSSINEN ANSIOMERKKI N:O 8 - KARI POUTASUO

Kari Poutasuo on toiminut Ilmailumuseoyhdistyksen asettamana edustajisto edustajana koko Suomen Ilmailumuseosäätiön tähänastisen toiminnan ajan.

Osaavalla ja kohteliaalla toiminnallaan Kari on rakentanut luottamusta edustajiston toimintaan ja merkittävällä tavalla edesauttanut hyvien suhteiden luomisessa säätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön välillä.

PRONSSINEN ANSIOMERKKI N:O 9 - JUKKA NISULA

Jukka Nisula on Feeniks -lehden toimittajana ollut kehittämässä lehteä jäsenlehdestä ilmailuhistorialliseksi erikoisjulkaisuksi, jonka artikkelien laatu on korkealuokkaista ja arvostettua.

Jukan vapaaehtoisena tekemä työ erityisesti pohjanmaan ja keskisen Suomen ilmailuhistoriallisten tapahtumien taltioinnissa ja niistä kertovien artikkelien tuottamisessa on ollut erityisen merkittävää.

STANDAARI N:O 191 - JARMO TAMMISTO

Jarmo toimii erittäin aktiivisesti niin Karjalan Ilmailumuseon, Päijät-Hämeen Ilmailumuseon kuin Helikopterikillan toiminnassa.

Jarmo Tammisto on intohimoisella antaumuksella paneutunut museolentokoneisiin. Hän on aktiivisesti käyttänyt tietojaan ja taitojaan Ilmailumuseoiden toiminnan ja ilmailuhistorian säilymisen edistämiseksi.

Toimissaan hän on avulias ja tehokas eikä jätä asioita kesken. Jarmo Tammisto on omalla asennoitumisellaan ja toiminnallisuudellaan edesauttanut Ilmavoimien, Ilmavoimien kiltojen, Ilmasiltojen sekä Ilmailumuseoiden välisten hyvien suhteiden kehittämistä erinomaisiksi.

STANDAARI N:O 192 - PEKKA VARIS

Pekka Varis on aktiivinen Tiistaikerholainen, joka tarttuu annettuihin tehtäviin ammattitaidolla ja reippaalla asenteella.

Pekka on toiminut tiistaikerhossa vuodesta 2006 ja osallistunut sinä aikana mm. Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz, Viri, Junkers A50 Junior, Kyrölä ja I.V.L. Haukka I -lentokoneiden entisöintiin. 

Rauhallisella ja luotettavalla asenteella hän on osaltaan Tiistaikerhon toiminnan kantavia voimia.

STANDAARI N:O 193 - LEO ANTTOLA

Leo Anttola on innokas ja ammattitaitoinen puu- ja metallitöiden tekijä Tiistaikerhossa. 

Hän on ollut aktiivisesti mukana Tiistaikerhossa vuodesta 2008. Tuona aikana tiistaikerhon työnä ovat olleet mm. Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz, Viri, Kyrölä Junkers A50 Junior ja I.V.L Haukka I -lentokoneet. 

Leo tarkkana ja tunnollisena tekijänä on osaltaan mahdollistanut näiden hienojen harvinaisuuksien säilymisen jälkipolville.

STANDAARI N:O 194 - KIMMO MARTTINEN

Kimmo Marttinen on Kaakkois-Suomen Ilmailumuseoyhdistyksen puheenjohtajana toiminut ansiokkaasti Karjalan Ilmailumuseon kehittämiseksi.

Kimmon toiminta museon toimintaedellytyksien parantamiseksi viime vuosina on ollut erityisen merkittävää. Museon kokoelmiin on siirretty useita uusia koneita ja museon näyttely- ja kokoelmatiloja on laajennettu.

Toiminta ”Kaakonkulmalla” on aktiivista ja Kimmo on saanut alueen harrastajat positiiviseen Lentoon – museon kehittämiseksi.

imy_vk_2014_a_korpi_salonen_bjorkqvist_2014-04-12.jpg

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Raimo Korpi, puheenjohtaja Janne Salonen ja palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja Ben Björkqvist jakoivat palkinnot ansioituneille.

Reino Myllymäki

15.04.2024IMY järjestää matkan Ruotsin ilmavoimien lentopäivään 24.8.2024
15.04.2024Ilmailumuseoyhdistys palkitsi ansioituneita
14.04.2024Ilmailumuseoyhdistyksen vuosikokouksen henkilövalintoja
14.04.2024Vuoden 2023 Ilmailukirja: Hornet-lentäjä
13.04.2024Entisöintitila avoinna la 13.4. klo 11-13 Suomen Ilmailumuseolla
08.04.2024Ilmailukirjallisuuspäivän 13.4. myyntipöytävaraukset
07.04.2024Ilmailukirjallisuushuutokauppa la 13.4.2024 - säännöt, huutokauppalista ja -kuvasto sekä ennakkotarjousten jättö
22.03.2024Suomen Ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hanke toteutuu
18.03.2024Päiväretki 23.3.2024 Tikkakoskelle pienoismallipäivään on peruttu
19.02.2024Kevään ilmailukirjallisuushuutokauppa la 13.4.2024

Siirry arkistoon »